Formålet er på basis af markforsøg og øvrige afprøvninger at udvikle nye eller forbedre eksisterende dyrknings- og managementprocesser, der sikrer optimal udnyttelse af næringsstoffer samtidig med, at næringsstoftabet til det omgivende miljø reduceres, og der fastholdes et økonomisk robust produktionsmiljø på såvel konventionelle som økologiske landbrugsbedrifter.
Der gennemføres forsøg med stigende mængder kvælstof, der skal sikre fastlæggelse af økonomisk optimale kvælstofmængder. Det undersøges, gennem monitering af indholdet af næringsstoffer ved planteanalyser og forsøg med udvalgte mikronæringsstoffer, om afgrødernes næringsstofindhold er optimalt. Det undersøges, hvordan der kan opnås en økonomisk bæredygtig produktion af pil og græs til energi. For at øge halmproduktionen og den samlede værdi af afgrøden mest muligt måles halmudbyttet i forskellige vinterhvedesorter og ved forskellige gødskningsstrategier. Bestræbelserne på at forbedre kvælstofudnyttelsen og minimere kvælstofudvaskningen fortsættes ved i sædskiftet at anvende efter- og mellemafgrøder samt tidlig såning af vintersæd. Der fokuseres på at forbedre udnyttelsen af husdyrgødning. Der gennemføres forsøgsserier med gylle til vårbyg og vinterhvede, hvor effekt af forsuret gylle ved forskellig udbringningsteknik og på forskellige udbringningstidspunkter undersøges.
Effekten vil være, at såvel konventionelle som økologiske landmænd og deres rådgivere kan optimere dyrkningen, økonomisk og miljømæssigt på basis af dyrkningsprocesser, der optimerer næringsstofudnyttelsen og reducerer næringsstoftabet. Dette bidrager endvidere til veletablerede afgrøder i god vækst, som er mere konkurrencedygtige over for ukrudt og svampesygdomme, hvilket samlet set reducerer miljøbelastningen.